lördag 26 november 2016

.... förlåt.....

Har du någon gång tänkt:

-Jag tänker minsann inte säga förlåt, det var ju inte mitt fel....

eller har du någon gång vasst kläckt ur dig: Jamen,  förlåt då,  för fan...

Jag erkänner här och nu, jag har gjort båda...många gånger....

Så korkat. Vem gynnar det?? Inte mej själv och inte motspelaren...

Under åren som jag har levt så har jag,  tack och lov lärt mig lite mer än att bara baka fina tårtor, stå på huvudet, sticka och springa långt!

Jag har lärt mig att ge bort ett väldigt fint och praktiskt "måbraord" även vid sådana tillfällen som jag kanske inte är helt på det klara med vad jag sagt eller har gjort för fel..... 


...FÖRLÅT!

(Det är extra praktiskt att ha lärt sig att säga det ordet när man har en mun som ibland talar innan hjärnan har tänkt klart!)





Jag har lärt mig att det funkar finfint att backa lite emellanåt, säga förlåt och mena det, även gånger som jag varit väldigt osäker på om jag själv verkligen har gjort fel..... men just i stundens hetta så spelar det liksom ingen roll. 

Jag har märkt att personen som får mitt förlåt mår så fantastiskt mycket bättre när ordet är sagt,  och det finurliga är att jag gör det också! 

Jag förlorar absolut ingenting på att säga det magiska ordet! 

Jag mår bara bra! 

Det är ju sååå fiffigt, så att man blir alldeles glad!

Någon i min närhet har ju uppenbarligen blivit, ledsen, arg, besviken eller sur för att jag har sagt eller gjort något,  jag har förmodligen inte gjort det med flit men det har liksom ingen betydelse.

Känns det livsviktigt att komma fram till vem som hade rätt eller vem som hade fel så är det betydligt mycket lättare att göra det efter att man har sagt FÖRLÅT, förlåt att jag gjorde dig illa eller ledsen!

Det händer liksom något fantastiskt när man säger det ordet och menar det! 

Försvarsmurar och sura miner bleknar, stämningen går genast från kall till varm och då är det så himla mycket lättare att mötas och prata! 

Så sluta snåla! 

Säg förlåt med munnen och  hjärtat,  även dom gånger som du inte riktigt begriper vad felet är, ingen förlorar, alla vinner! 

Okej, någon är ledsen, arg, besviken, förmodligen på grund av dig , du har ingen aning om varför,  men säg ett ordentligt, FÖRLÅT och prata sen! 

Att hålla på att käbbla huruvida vem som hade fel och vem som hade rätt så länge tårar flödar, knytnävar far i luften... det blir en onödig tunggrodd diskussion som för modligen inte leder någon vart! 

Backa lite, säg förlåt och prata sen. 

Allt kommer att flyta på så passens mycket lättare efter ditt förlåt, oavsett om det gäller dina barn, din partner, din granne eller din arbetskamrat!  

Båda vinner av ett förlåt,  både den som delar ut ordet och den som tar emot det! Det är ju liksom som en fin liten present! 
Det är ju jättetrevligt med presenter, både att få och att dela ut!

AMEN!


(Det lackar mot jul....tänk på det när du köper ljus! Är dom inte miljömärkta så kan du räkna med att du bidrar till både regnskogsskövling, brott mot mänskliga rättigheter och gynnar användning av hälso- och miljöfarliga bekämpningsmedel....huanamej!!!)



     Kärlek, glädje och små presenter åt alla!




lördag 19 november 2016

....att kunna leva lyckligare NU! Gratis provapåvecka.....



Vill du kunna leva lyckligare NU? 

Jamen, det är klart att du vill! 


Seså,  börja först med att släppa din fokus på att:



...till helgen....   ....

...när jag får lön.......

....när jag går på semester...  ....

...när jag träffar en partner....  ...

...när jag blir smal....  .....

....när jag har fått sova ut....  .....

...när jag har köpt den där grejen.... då...

......då blir jag lycklig!!


Jomenvisst,  av dom här sakerna blir du säkert lite lyckligare för stunden,  men om du hela tiden bara går och längtar efter saker som ska ske för att du ska bli lycklig, då blir ju vardagen väldigt grå och trist! 

Prova att strunta i dom där vanliga "längtantankarna", om och när.........

Prova vad detta kan göra för din lycka istället:

Gå ut och rör på dig! 

Anledningen till att du ska gå ut ska inte vara att du ska gå ner i vikt eller ta dig runt en viss sträcka på en viss tid. 
Prova att istället lägga fokus på att enda anledningen är att din kropp ska må bra och dina tankar ska bli gladare tankar för du vill bli lyckligare!

Hjärnan har jättesvårt att slå sig till ro med negativa tankar när kroppen är i rörelse utomhus! 

Jag lovar! 

Ledsna tankar gillar inte frisk luft och motion! Dom negativa och ledsna tankarna lever av dålig mat och stillasittande kroppar!

Om dina tankar är jätteledsna och dystra så blir dom kanske inte glada meddetsamma men dom sorgsna tankarna och dom tunga problemen blir mycket lättare att bära av en kropp som är stark, mår bra och får vara ute och röra på sig!



Spring/gå /åk skidor/ åk inlines/cykla/lyssna på fåglarna/kolla på stjärnorna/ glutta in i grannarnas fönster/ lyssna på bra musik eller någon dokumentär! 

Känn hur det känns att klä sig rätt oavsett väder!  

Gå ut och njut även om det är jättetidigt, jättesent eller bara busväder och känn hur det känns att äga omgivningen (eftersom det inte är så många som är ute jättetidigt, jättesent eller i busväder, så brukar det kännas som att man äger världen ha, ha, ha)!

Det är faktiskt jättelätt! 

Ge det en chans!

Vänta inte på inspiration  bara gör det!

Hoppa på en gratis provapåvecka och känn hur det känns! 

Ingen dusch utan att först ha varit ute någon timme! 

En vecka......ge dig själv den presenten och känn hur det känns! 





Kärlek, glädje och lycka åt alla!



















lördag 12 november 2016

....dagens fars dag....


Att vakna på Aspö i pappas säng känns märkligt..

 På fars dag,  så  ligger jag här medan pappa är på "dagis"? Han kommer hem senare...

Vad är det för himla fars dag egentligen?     Jag ligger här när hela Aspö sover och funderar på ..

..att jag inte längre kan föra en diskussion med pappa....

Hans ord och meningar  har ju nästan tagit slut!

..att jag inte längre kan rådfråga pappa...

Det verkar som att i hans hjärna så finns det massor med elaka gröna gubbar som tycks käka,  kunskap ord och meningar!

 Och nu verkar maten börja ta slut för dom, man kan märka det, för dom  flesta av pappas ord och meningar finns inte längre, undrar vad dom då ska äta på ....hans armar, ben eller hjärta. .....eller dom kanske flyttar till någon annans hjärna 😱...

Jag måste bestämma mig för att försöka lägga allt fokus på att minnas alla viktiga, roliga och allvarliga diskussioner som vi faktiskt har haft.

Jag måste också bestämma mig för att tänka på alla tusentals gånger jag faktiskt har haft möjlighet att rådfrågat pappa om allt!



Jag utgår ju ifrån att allt har en mening och att man kan se något positivt i allt,  men ibland serveras inte det positiva tänket på silverfat precis.., man får helt enkelt jobba så in i bomben för att få in det positiva tänket! Man får leta i varenda litet skrymsle i hjärnan för att se något ljus!

Just nu jobbar jag för att hitta en mening och något positivt med att min pappa har alzheimers.........

Jag skulle kunna vara ledsen, förfärad och bitter mest hela tiden,  men vad hjälper det? Det ligger inte för mej heller att gå omkring och sparka i gruset eller stoppa huvudet under täcket, så jag väljer att tvinga min hjärna att fokusera på andra saker i stället för att pappa har den JÄVLA SKITSJUKDOMEN, och att mamma har en uppgift som ingen människa borde ha och att allt bara kan går på ett håll..........





...så idag bestämmer jag mej för att jag tex.ska tänka på en dag i somras när pappa och jag  satt på min farstukvist och drack vatten efter att ha sprungit en mil tillsammans i  27 graders hetta.....dom 70åriga benen är det ialla fall inget fel på ännu 😊


Kärlek och Glädje åt Alla!

söndag 6 november 2016

..att orka bära bekymmer...


När bekymmerna hopar sig så är det bra om man är så förberedd som det bara går och att man har en hjärna som man, åtminstone delvis, har tränat på att bestämma över!


Det är bra om man är förberedd på oförutsedda bekymmer, genom att man hela tiden vårdar sig genom att äta, sova och motionera (utomhus) ordentligt!

(Jag menar att man laddar en hälsobudget, ungefär som att man laddar en  bankbuffert)



Jag vet att jag kan vara lite tjatig med detta,  men om man inte äter, sover och motionerar (utomhus) ordentligt då inbillar jag mej att det är mycket svårare att bära tunga grejer!

Det är väl ändå egentligen en ganska logisk ekvation?

Ju starkare du är i grunden desto tyngre grejer kan du hantera liksom.

Har man inte skött sin sömn, sin kost och sin träning så spelar det ingen roll hur tjusig man är i håret, hur fin bil man har eller hur välstädat hem man har,  det är inte dom grejerna som kommer att hjälpa dig när bekymmerna väl hopar sig!

När bekymmerna väl hopar sig, tror jag att det finns ett ganska bra sätt!

Stanna upp! Låt tårarna spruta riktigt ordentligt!

Sedan kan man vänlig men bestämt tala om för sig själv att:  "Nu är det som det är! Det jag kan påverka tänker jag påverka,  och det jag inte kan påverka ska jag göra mitt bästa för att försöka eliminera i skogen och i mjölksyran! Jag tänker ta en dag i taget, fortsätta att ta hand om mig,  fortsätta att leta upp saker att skratta åt och njuta av. "

Det kan ju tyvärr bli ännu värre... men förr senare kommer det en uppgång.

Det tänker i alla fall jag tro, tills i värsta fall motsatsen är bevisad!


Så ät ordentligt, sov ordentligt och gå ut och rör på dig!
Då är du starkare när det hopar sig! För hopar sig, det gör det för alla som lever,  en och annan gång, förr eller senare, det är ju det som är livet,  liksom!


Kärlek, glädje, och styrka åt alla som behöver!