onsdag 14 oktober 2020

Visst kostar det att fika gott i härlig miljö, konstigt vore det väl annars?

 Jag funderar ju mycket på saker och en sak som dyker upp lite nu och då är priser och gnäll över det

Vad kostar det?

På mitt jobb så möter jag ju en hel del härliga gäster, fast oftast håller jag till bakom kullisserna eftersom jag är bagare/konditor. 

Lite då och då så hör jag gäster som ojjar sig över priserna......

...okej, nu ska vi se här.....

Nu har jag lite funderingar till dig som frågar vad det kostar och tycker att det är dyrt:

Du är fikasugen och tänker att du ska fika på plats eller köpa med dig något riktigt smarrigt, kanske för att du inte kan baka själv, hinner inte baka själv eller  har det väldigt stökigt och skitigt och kanske inte så mysigt hemma för tillfället....vad vet jag..

Du kommer till mitt jobb för att fika, du  ställer dig och tittar på en trevlig och välfylld kak/bakelse/tårt och mackdisk. Massor med konstverk och kärlek, ibland även blod svett och tårar... 

Framför dig finns hur mycket som helst och du får kanske till och med  svårt att välja. 

Du frågar, Vad kostar den? Vad kostar den? Vad kostar den? Osv....

Detta tycker jag ändå är en liiite märklig fråga, och nu ska jag förklara varför jag tycker så

Om man åker till ett härligt konditori som tex. Toftastrand, där jag arbetar, för att fika,  så hoppas jag innerligt att man gör det för att det finns så mycket gott att välja på som håller hög kvalite´, mycket kravmärkt, mycket närproducerat och bra service...

...man har väl ändå inte valt att åka till oss för att man har tänkt fika på det billigaste?? 

Jag hoppas och önskar att man vill passa på att fika på det som man VERKLIGEN är sugen på, inte det som är billigast...eller? 

Om vi nu  då pratar om skillnad på tex olika kakpriser och mackpriser i disken, så handlar det ju om några kronor eller några tiors skillnad.....

Men snälla nån, om du inte har råd att fika på det du verkligen är sugen på för att det kostar någon eller några tior mer, är det rimligt att då åka och fika överhuvudtaget...

Att åka och fika eller köpa med sig fika är väl ändå något härligt lyxigt som man unnar sig ibland, men absolut inte om ens ekonomi står och faller med att en fika kostar en tia mer eller rentav en femtiolapp mer.....

...om ekonomin står och faller med det, så kanske man skulle fundera på att baka själv just då, istället för att köpa en liten småkaka fast man egentiligen ville ha en riktigt smarrig bakelse när man ändå skulle fika. 

För mig är det hur konstigt som helst att man fikar beroende på vad det kostar och inte beroende på vad man verkligen är sugen och vill fika på.....

Men men....i vilket fall som helst så vill ju alla ha goda, fina bakverk och om vi ska kunna erbjuda det så kostar det...

Det kostar tid och löner att stå och försvara vad allt kostar och varför

Det kostar att avbryta mitt i tillverkningen för att serva våra gäster före öppningstid (det vill vi kunna göra, för det är mysigt att kunna serva och packa rykande frallor och bullar i en påse till någon som är jättesugen långt innan vi egentligen öppnar)

Det kostar att köpa bästa kravmjölet i stället för det billigaste icke miljömärkta mjölet

Det kostar att temperera och doppa biskvier i äkta choklad istället för blockchoklad

Det kostar att få alla varor levererade med lastbil och chaufför

Det kostar att ha bagare som drar igång med arbetet tidigare än tidigast, sju dagar i veckan

Det kostar att köpa kravägg, knäcka, koka och skala flera hundra ägg varje dag

Det kostar att göra saker från grunden på bra och närproducerade råvaror

Det kostar att ha någon som sköter kontoret med löner och fakturor osv

Det kostar att koka och vispa litervis med egen vaniljkräm istället för att använda billigt pulver

Det kostar med snöskottning

Det kostar att avbryta produktionen och fixa tårta till någon som helt har glömt att dom skulle visst  ha med sig tårta på jobbet idag, typ NU! (Men det är också så vi gärna vill kunna göra,  när någon är i knipa)

Det kostar att ha trevliga människor som välkomnar dig och tar hand om dig, torkar borden efter dig, diskar efter dig, dammsuger efter dig, hjälper dig att bära ut till bilen 

Det kostar med stora maskiner, jässkåp och ugnar och människor som sköter och servar det

Det kostar att ha människor som sköter trädgård, toaletter, sopor, som tänder levande ljus, tvättar och stryker, leveranser kostar, lagerarbete kostar och inte minst allt det lilla extra pratet med någon ensam och sällskapssjuk liten människa

Det kostar att ha en "Bakluckan",  dvs. en drive-inservice och det kostar JÄTTEMYCKET när det dyker upp coronavirus och alla stora sällskap och beställningar som avbokas med kort varsel..

Ja, det är ju ganska mycket som kostar .....

Vill du ha billigaste fikan så kanske du måste baka själv och vill du ha den näst billigaste så får det kanske bli stormarknaden där det varken finns levande ljus, särskilt mycket hantverk eller närproducerat, inte heller fullt lika mycket tanke och känsla bakom varje litet eller stort bakverk....

Men vill du har riktigt go och och trevlig fika med massor med kärlek så är du hjärtligt välkommen  till mitt fina arbete

Tack och lov så vet och förstår dom flesta att gofika handlar ju framför allt om lite extra lyx, kvalite´, service och mysighetsfaktor ...och då måste det få kosta...

Så ska du fika, så välj att fika rejält på det som du verkligen är sugen på...ja, jag tycker nog det faktiskt


Men jag kanske tänker helt galet....för det händer ju konstigt nog ibland...

....och givetvis så är såklart även "Vadkostardenkunden" jättevälkommen, för man vill ju "apselut"att alla ska kunna fika på riktigt go fika med massor av kärlek, även om dom denna gången kom för att fika på det billigaste,  nästa gång så får jag hoppas att dom kommer för att dom vill ha den godaste trevligaste fikan!





Kärlek, Glädje & "redi´ gofika" åt Alla!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar